Bert Looper van Tresoar schreef een inspirerend stuk over het gebied Zuidoost-Friesland: Ooit lag Zuidoost-Fryslân aan zee. Het gebied had een bijzondere kust. Vanuit de binnenlanden van Zuidoost-Fryslân, vanaf de hogere gronden ten westen van het Drents plateau, stroomden rivieren naar zee. De Linde en de Tjonger vormden een unieke delta in het Nederlandse landschap. Deze delta was kwetsbaar voor overstromingen. In 1701 en 1703 spoelden de dijken tussen Lemmer en Kuinre weg en stroomde het gebied diep landinwaarts onder het zoute water.
Aan de kust lagen ook de poorten naar de wijde wereld en naar Holland. Via Lemmer en de sluizen van Schoterzijl en Kuinre werd de turf over de Zuiderzee vervoerd naar de Hollandse steden. De hoge gasten of buitenlandse bezoekers kwamen niet over land, maar over zee en gingen van boord in Lemmer om via Joure en Heerenveen naar Beetsterzwaag, Drachten en verder te reizen. Men zette voet aan wal en reisde dan ‘stroomopwaarts’ door het gebied, van dorp naar dorp.
Bert gaat tweemaal een lezing verzorgen in Museum Dr8888 over dit unieke gebied. Op 9/6 is het thema: Het centrum van een nieuwe wereld 1500-2000, vragen aan het verleden, vragen aan de toekomst.
In de zestiende en zeventiende eeuw veranderde het oosten van de provincie Friesland op ingrijpende wijze. De gebieden tussen Drachten, Heerenveen, Wolvega en Oosterwolde werden de energieleveranciers van de Republiek der Verenigde Nederlanden en speelden een belangrijke rol in de Tachtigjarige Oorlog en in de achttiende eeuw. Later werden deze gebieden het centrum van politieke en maatschappelijke emancipatie van de arbeiders en de ‘gewone man’. Drachten verkeerde steeds in het centrum van deze ontwikkelingen. Het verhaal van Drachten vertelt een landelijk en zelfs internationaal verhaal. Wat betekent dit verhaal voor de toekomst?
Alles op een rijtje:
- Datum: 9 juni
- Tijd: 19.30-21.30 uur
- Prijs: €12,50 (vrienden van het museum of donateurs Smelne’s Erfskip: €7,50)
- Opgave: info@museumdrachten.nl
Lees verder