Na eerdere tentoonstellingen over Pier Feddema, Sjoerd Huizinga en Klaas Koopmans heeft Museum Dr8888 nu de deuren geopend voor het werk van de geboren Drachtster Jan Frearks van der Bij. Met zijn individuele, expressionistische toets is hij een markant lid van de Friese kunstenaarsgroep Yn ’e Line. Het Friese platteland is bij uitstek het onderwerp van zijn schilderijen: door zijn luchten drijven grote rode en gele wolken en onder de horizon strekken het intens groene land en diepblauw water zich uit. Wie het werk van Van der Bij eenmaal gezien heeft, zal zijn vitale schilderstijl niet snel vergeten.
Jan Frearks van der Bij groeit op in een gereformeerd gezin in De Folgeren, een buurtschap bij Drachten. Als oudste zoon is hij voorbestemd om in de voetsporen te treden van zijn vader, die een schildersbedrijf heeft. Jan volgt een opleiding als huisschilder, maar zijn grote interesse gaat uit naar vrij tekenen en schilderen.
Aangespoord door zijn zwager Pier Feddema, volgt Van der Bij tekenlessen bij kunstenaar Herman Dijkstra in Groningen. Samen met Klaas Koopmans, Jaap Rusticus en Sjoerd Huizinga richten Feddema en Van der Bij begin jaren vijftig de expressionistische kunstenaarsgroep Yn ’e Line op. Gerrit Benner, De Ploeg en de Vlaamse expressionisten gelden als inspiratiebron.
Van der Bij werkt in de reclamewereld en in het onderwijs. De vrije uren zijn voor tekenen, schilderen en exposeren. Na zijn pensionering eind jaren zeventig beleeft Van der Bij een heuse comeback. Hij gebruikt een lichter palet met veel primaire kleuren. Op krachtige en kleurige wijze bevestigt hij zijn eigen stijl. Met name in de jaren zestig ontwerpt Van der Bij boekomslagen en mozaïeken. Enkele mozaïeken, zo kenmerkend voor de wederopbouwarchitectuur van die tijd, zijn nog steeds te bewonderen in de openbare ruimte in en om Smallingerland.
Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt het boek Jan Frearks van der Bij, keunstner tusken berop en ropping, uitgegeven door de Stichting Jan Frearks van der Bij.