vriendenbrief Vrienden Museum Dr8888 - september 2022 Bekijk de webversie
vriendenbrief Stichting Vrienden Museum Dr8888
september 2022

Ontdek je plekje

Theo van Doesburg (1883-1931), Grote Pastorale, Rijkslandbouwwinterschool Drachten. Foto: Chris Gascoigne, Heni Publishing
De zomervakantie bracht ons naar Duitsland: Koblenz, Heidelberg, Füssen, München.
Het weer was prachtig, heerlijk voor wandelingen op enige hoogte maar eigenlijk te warm om uitgebreid een stad te verkennen.
In Koblenz bezochten we de Liebfrauenkirche, zwaar beschadigd in november 1944 maar na de oorlog weer opgebouwd. In de kerk een overweldigende veelheid aan prachtige glas-in-loodramen; ik miste node een gids die mij tekst en uitleg gaf.
Terug in Drachten meldde ik me aan voor een stadswandeling De Stijl, met Klaas Arie Beks als enthousiast en deskundig rondleider. Wat mij in Koblenz ontbrak was hier dus voorhanden.
We bezochten de museumwoning aan de Torenstraat en de voormalige Rijkslandbouwwinterschool.
Op een gewone zaterdagmiddag zag ik de kleine en de grote pastorale van Theo van Doesburg met eigen ogen. En, eerlijk is eerlijk: ik was onder de indruk, erg onder de indruk.
Daar konden de ramen van de Liebfrauenkirche even niet tegenop.
Ontdek je plekje… in Drachten.
 
Expositie Vrouwenpalet
Regionale en landelijke kranten hebben de afgelopen maanden aandacht besteed aan Vrouwenpalet, wellicht mede daardoor trekt de expositie veel bezoekers.
Bij het uitkomen van deze vriendenbrief heeft de wisseling van de collectie met museum De Wieger in Deurne plaatsgevonden. Wij hopen dat veel Vrienden gaan genieten van de werken die vanaf 20 september te zien zijn.
 
Een nieuw seizoen
De dreiging van coronabesmettingen hangt minder nadrukkelijk in de lucht dan in de twee voorafgaande jaren. We hopen dat we de komende maanden volop kunnen genieten van de exposities en activiteiten in Museum Dr8888.
 
Sijkie Amels, voorzitter
NIEUWS VAN DE VRIENDEN

Vriendenpas

Indien u niet in het bezit bent van een museumkaart dan kunt u na het overmaken van uw donatie bij de penningmeester een Vriendenpas aanvragen waarmee u onbeperkt ons museum kunt bezoeken. In verband met privacywetgeving mag er geen ledenlijst van de Vrienden bij de balie van het museum liggen waarmee medewerkers gegevens kunnen checken.
Vrienden hebben korting op een aantal activiteiten van het museum. Hiervoor moet ook de Vriendenpas getoond worden, een museumkaart is niet voldoende.
 
Met vriendelijke groet,
Bauke Wittermans, penningmeester
telefoon: 0512-523557
email: bjwittermans@gmail.com 
 

Excursie naar Arnhem en Nunspeet

Na een verbouwing van bijna vijf jaar is het museum Arnhem enige tijd geleden weer heropend. "Met een spectaculaire uitbreiding en een duidelijke visie is het museum klaar voor de toekomst", aldus een artikel in het MuseumTijdschrift. 
Een prachtig doel voor een vriendenexcursie dus. Er wachten ons 3 tentoonstellingen: Van Links naar Rechts - een nieuwe kijk op een eeuw neo-realisme; Ten minste houdbaar tot; Met open ogen.
Ook de beeldentuin rondom het gebouw is een wandeling waard. Er is een restaurant in het museum; in de naaste omgeving zijn waarschijnlijk geen lunchmogelijkheden. Misschien verstandig een broodje mee te nemen?
We laten ons verrassen op deze dag.

 entree:   € 10,- (regulier), € 5,- (65+), gratis voor MK en VIPkaart Vriendenloterij

Ons tweede bezoek betreft het Noord-Veluws Museum in Nunspeet. Een kleiner museum met een verrassende collectie. Op dit moment vindt u daar een expositie van het werk van Ben Vliegers. Deze Haagse kunstenaar woonde van 1938 tot zijn dood in 1947 in Nunspeet. Zijn hart ging uit naar het vastleggen van landelijke taferelen in schilderijen met een krachtige toets in een warm palet.

 entree:   € 12,50 (regulier), gratis voor MK (VIPkaart Vriendenloterij niet geldig)

 vertrek:   zaterdag 8 oktober om 8.15 uur
 locatie:   Kyriat Onoplein Drachten
 thuisreis:   17.00 vertrek uit Nunspeet
 prijs:   € 35,- (inclusief koffie)
Dit bedrag kunt u overmaken op rek. NL06 INGB 0001 9305 03 t.n.v. Stichting Vrienden Museum Drachten o.v.v. uw naam en straatnaam.
 opgave:  via de oranje knop hieronder of telefonisch bij mevr. Jikke Leclercq, tel. 0512-513467 
Opgave excursie

Vriendenkabinet

Dinie Boogaart (1963): Marokkaanse slofjes (2001), olieverf op doek, stichting Vrienden Museum Drachten
Conservator Annemieke Keizer-Sloff vertelt over het Vriendenkabinet in het museum. Lees meer in de digitale vriendenbrief door op de oranje knop hieronder te klikken:
Download hier de volledige vriendenbrief van september 2022

Lezing Drachtster zilversmeden

Eén van onze Vrienden, dhr. Sietze van der Meulen, is een kenner en verzamelaar van werk van Drachtster zilversmeden. Hij wil ons graag laten delen van zijn kennis en collectie. Ook het museum bezit een bijzondere collectie zilver.
Bent uzelf de bezitter van werk van een zilversmid (uit deze omgeving), dan bent u van harte uitgenodigd dit mee te nemen. Dhr. Van der Meulen wil in de pauze dit graag met u bekijken.

 datum:   dinsdag 25 oktober
 tijd:   19:30
 locatie:   Museum Dr8888
 opgave:  via info@museumdrachten.nl o.v.v. Lezing Drachtster Zilver of via 0512-515647
NIEUWS VAN HET MUSEUM
Nederland kent in de eerste helft van de 20ste eeuw een groot aantal getalenteerde vrouwelijke kunstenaars. Zij maken onderscheidend werk en doen hierin niet onder voor hun mannelijke collega’s. Toch krijgt hun werk lang niet altijd de aandacht die het verdient. Om dit recht te zetten, organiseren Museum Dr8888 en Museum De Wieger (te Deurne) de tentoonstelling Vrouwenpalet.
In de week van 12 september tot 20 september heeft er een wisseling van werk plaatsgevonden tussen museum de Wieger en museum Dr8888. In museum Dr8888 hangt nu o.a. werk van Alida Pott en Else Berg.
Vrouwenpalet 1900-1950 Haar kunst, haar verhaal

Van de directie

Wybren Jorritsma
In de nieuwsbrief van 13 mei heb ik laten weten dit najaar te gaan stoppen met mijn functie als directeur-bestuurder bij Museum Dr8888 en daarmee ook plaats te maken voor een nieuwe directeur-bestuurder.
De afgelopen periode heeft de Raad van Toezicht in samenspraak met het team de werving en selectie voor een nieuwe directeur-bestuurder ter hand genomen. Het is erg fijn om te kunnen vertellen dat zij geslaagd zijn in hun missie!
Wybren Jorritsma zal vanaf medio november voor 36 uur per week in dienst treden als directeur-bestuurder. Hij zal zowel de zakelijke als de artistieke leiding nemen en met hem heeft Museum Dr8888 een gedreven en enthousiast boegbeeld richting de toekomst!

Met vertrouwen en plezier zal ik in november mijn taken aan Wybren overdragen. Om daarna weer als Drachtster famke en bezoeker de deur binnen stappen en met gretigheid de ontwikkelingen en activiteiten en tentoonstellingen volgen.

Nieske Ketelaar, directeur-bestuurder

Digitale vriendenbrief

Deze digitale vriendenbrief is een sterk ingekorte versie - u kunt op de oranje knop hieronder klikken om de volledige vriendenbrief van september 2022 te downloaden.
Download hier de volledige vriendenbrief van september 2022
Deze e-mail is verstuurd aan sijkie_amels@hotmail.com. • Als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden. • U kunt ook uw gegevens inzien en wijzigen. • Voor een goede ontvangst voegt u svmdr8888@gmail.com toe aan uw adresboek.
Laposta e-mailmarketing