Het Stijlicoon van het Noorden: het van Doesburg-Rinsemahuis
Ruim 100 jaar geleden krijgt Drachten een nieuwe buurt in de kleuren van De Stijl. Gemeentearchitect de Boer ontwerpt deze woningen en vraagt Theo van Doesburg om kleurschema’s te bedenken voor de binnen- én de buitenkant. Drachten werd zo het begin van Theo’s carrière als kunstenaar-architect in binnen- en buitenland. De felle primaire kleuren doen veel stof opwaaien en de woningen krijgen de naam ‘Papegaaienbuurt’.
Sinds 2018 is Torenstraat 3 een Museumwoning en Rijksmonument. Het Van Doesburg-Rinsemahuis is opengesteld voor bezoek. In de woning kunt u de film ‘Krabben aan Verf’ op uw gemak bekijken.
- Locatie: Torenstraat 3 9203 BC Drachten
- Openingstijden: dinsdag tot en met zondagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur.
- Tickets: verkrijgbaar bij de balie van het museum. Vanuit het Museum is het een kleine wandeling (zo’n 10 minuten) naar de Museumwoning.
- Toegankelijkheid: Het Van Doesburg-Rinsemahuis is niet toegankelijk voor mindervaliden.
Prijzen
- Entree volwassenen: €7,50
- Entree jeugd (12-17 jaar): €5,-
- Entree kinderen (onder de 12 jaar): gratis
Achtergrond Van Doesburg-Rinsemahuis
Begin jaren twintig van de twintigste eeuw speelt Drachten een belangrijke rol in de geschiedenis van de Stijlbeweging. Grondlegger van deze beweging, Theo van Doesburg (1883-1931) raakt tijdens zijn diensttijd, enige jaren eerder, bevriend met de Drachtster schoenmaker en dichter Evert Rinsema (1880-1958). Door de bezoeken die Van Doesburg aan Drachten brengt, breidt de vriendschap zich uit naar Rinsema’s broer: Thijs Rinsema. Thijs (1877-1947) is schoenmaker, maar in zijn vrije tijd actief als kunstenaar.