De grote 8 van Museum Dr8888 staat te glimmen op het Raadhuisplein in Drachten. Gisteravond, vrijdag 8 maart om 8 minuten over 8, zette kinderklimaatburgemeester Ilse Zuiderveld het kunstwerk in het licht. Het dada-monument van afgedankte motorkappen is gemaakt door kunstenaar Marten Winters en Daan Soer.
Ilse vindt het kunstwerk een mooi symbool voor duurzaamheid. “Duurzaamheid betekent voor mij dat materiaal voor langere tijd nut heeft en dat het niet voor eenmalig gebruik is en dat je het daarna weggooit. Dit kan ook betekenen dat er een andere of tweede bestemming voor is”, aldus de jonge burgemeester.
Spraakmakend
Wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier is ook enthousiast over het kunstwerk, maar haalt in zijn toespraak aan dat niet iedereen er zo over denkt. “Dat is juist goed”, laat hij weten. “Een kunstwerk dat niet schuurt, is misschien ook geen goed kunstwerk. De Eiffeltoren vond men destijds ook het meest afschuwelijke en schandelijke, wat er ooit was neergezet. Inmiddels denkt niemand er meer aan om deze weg te halen.” Dit is ook zijn wens voor Drachten; dat over anderhalf jaar de inwoners van Drachten graag een definitieve plek willen voor het dada-monument.
Link met historisch Drachten
Het kunstwerk verwijst naar de kunststroming dadaïsme, waarbij onder andere kunst wordt gemaakt van afgedankte materialen. Vaak zonder vooropgezet plan en bedoeld om het publiek aan het denken te zetten. Kunstenaar Kurt Schwitters heeft een grote invloed gehad op deze kunststroming. Hij maakte een eeuw geleden het spraakmakende gedicht over Drachten met hierin de vele achten, die ook terugkomen in de naam van het museum.
Van parkeerplek naar ontmoetingsplek
Het kunstwerk maakt deel uit van de tijdelijke invulling van het Raadhuisplein in het centrum van Drachten. Het plein was eerst een parkeerplek, maar moet een fijne plek worden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. “Ik heb alle waardering voor het ontwerp, voor het vakmanschap en de plek waar het monument staat”, laat wethouder Maria le Roy weten. De volgende stap is meer vergroening op het plein.
Benieuwd naar de foto's van de bouw in de Sluisfabriek? Klik dan hier.