Rond 1920 vinden de nieuwe kunststromingen De Stijl en Dada hun weg naar Drachten door een bijzondere vriendschap tussen architect en schilder Theo van Doesburg en twee broers uit Drachten: Evert en Thijs Rinsema.
Theo van Doesburg
Theo van Doesburg (1883-1931) is een van de oprichters van De Stijl, een belangrijke avant-garde beweging in Europa. De Stijl omvat een groep kunstenaars die nieuwe eisen stelt aan alle vormen van kunst, maar vooral aan architectuur. Uitgangspunt is dat vorm en materiaal worden teruggebracht tot de meeste elementaire constructie. Kleur wordt gebruikt om de lijnen van de architectuur te doorbreken en om een evenwicht te brengen tussen horizontaal en verticaal.
Voor Theo van Doesburg was Drachten het begin van zijn internationale carrière. Hij kreeg hier de opdracht om een rij woningen in een nieuwe wijk van kleur te voorzien. Theo heeft genoeg ideeën en tekent zijn plannen uit, die vervolgens door schilders in Drachten worden uitgevoerd. Vanwege het kleurrijke uiterlijk wordt deze buurt al snel omgedoopt tot Papegaaienbuurt. Een scheldnaam die tegenwoordig met trots wordt gedragen door de bewoners van de Torenstraat, Oosterstraat en Houtlaan.
In dezelfde periode wordt Theo ook gevraagd om een kleurontwerp te maken voor de buitenkant van de nieuwe Rijks Landbouw Winter School. Om de kleuren in harmonie te brengen met de woningen er tegenover (de Papegaaienbuurt!) kregen de ramen van de school juist secundaire kleuren: groen, oranje en violet. Daarnaast ontwierp Theo glas-in-loodramen boven de hoofd- en zijentree. Natuurlijk kiest Theo voor thema’s uit de landbouw: de spitter, de zaaier, de maaier en de rooier. Herken jij ze er in?
Lees verder