Ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding presenteert Museum Dr8888 een bijzondere mini-expositie met werken van H.N. Werkman en zijn zoon Tap Werkman. De expositie belicht het indrukwekkende erfgoed van vader en zoon Werkman en is te zien tot 7 juni 2025.
Hendrik Nicolaas Werkman (1882–1945), drukker en kunstenaar, speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een prominente rol in het geestelijke verzet tegen de Duitse bezetter. Als lid van de kunstenaarsvereniging ‘De Ploeg’ verwierf hij brede bekendheid. Werkman maakte niet alleen eigenzinnige kunst, maar verzorgde ook het drukwerk van de vereniging. Onder de naam De Blauwe Schuit maakte hij samen met August Henkels, Adri Buning en Ate Zuithoff veertig illegale uitgaven. In april 1945, kort voor de bevrijding, werd Werkman in Bakkeveen door de bezetter gefusilleerd.
Zijn zoon, Tap Werkman (1921–2021), werd door zijn ouders gestimuleerd om te tekenen. Hoewel hij talent had, koos hij voor een loopbaan als jurist. Tijdens de oorlog werd zijn rechtenstudie onderbroken door de sluiting van de universiteit, waarna hij in Duitsland tewerk werd gesteld. In deze periode pakte hij het tekenen opnieuw op. Na de oorlog bleef hij tot op hoge leeftijd actief als beeldend kunstenaar. Museum Dr8888 heeft een groot aantal van zijn werken in de collectie opgenomen. Tap Werkman overleed in 2021 op 100-jarige leeftijd.
De mini-expositie is ingericht in het auditorium op de benedenverdieping van het museum. Tijdens openingstijden is deze mini-expositie gratis toegankelijk voor belangstellenden. Daarnaast is er op dit moment een tentoonstelling over 75 jaar Philips Drachten, een tentoonstelling over Johan van Aken en zijn er werken te bewonderen van Thijs Rinsema. Met de aanschaf van een toegangsbewijs kunt u alle tentoonstellingen bekijken én een bezoek brengen aan het Van Doesburg-Rinsemahuis.