Het zelfbeeld van de maakbare toekomst
De grootschalige tentoonstelling Noorderlicht Biënnale 2025, met de titel Machine Entanglements, is van 12 juli tot 7 september te zien in Friesland, Groningen en Drenthe, waaronder Museum Dr8888. Het is de 30e editie van de internationale fotobiënnale en de eerste keer dat de festivallocaties tegelijkertijd voor 8 weken lang te bezoeken zijn.
Met meer dan 70 kunstenaars, drie provincies en zes uiteenlopende locaties belicht Machine Entanglements de verstrengeling van technologie, ecologie en erfgoed. Noorderlicht wil met Machine Entanglements bewustwording creëren én het gesprek openen: hoe vormt technologie ons leven en onze omgeving? Bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over hun eigen positie in deze technologische transities. Roosje Klap, directeur van Noorderlicht: “Deze jubileumeditie is een noodzakelijke reflectie op de wereld waarin we leven. De werken laten zien hoe diep technologie doordringt in ons dagelijks bestaan.”
Friesland: Het zelfbeeld van de maakbare toekomst
In Friesland staan de wisselwerking tussen mens en machine, de onzichtbare impact van technologie op ecologie en verborgen natuurlijke krachten centraal. In Museum Dr8888 (Drachten) zie je door de ogen van de kunstenaars hoe technologie de perceptie van werkelijkheid en identiteit verandert. In Museum Belvédère (Heerenveen/Oranjewoud) laten 15 kunstenaars de impact van AI en infrastructuren op natuur en landschap zien. En in Brouwerij Fortuna op Vlieland tonen drie kunstenaars de onzichtbare aarde door middel van technologie.
Groningen: Het dubbele gezicht van de vooruitgang
Binnen de festivalthematiek richten de locaties in Groningen zich op het dubbele gezicht van (technologische) vooruitgang. In de Niemeyer-fabriek in Groningen reflecteren dertig kunstenaars op industrialisatie, globalisering en de digitale toekomst. Het Tschumipaviljoen van Kunstpunt toont één installatie over die onzichtbare technologie zichtbaar maakt.
Drenthe: Landbouw en technoteelt
In Drenthe wordt er gekeken naar tuinbouwtradities en technoteelt. In De Proef in Frederiksoord, een historische tuinbouwschool, tonen vijftien kunstenaars installaties over smart farming, AI-gestuurde voedselproductie en duurzaam landschapsbeheer, met een bijzondere focus op koloniale sporen in het landschap.
Deelnemende kunstenaars
Deze editie van de Noorderlicht internationale fotobiënnale toont werk van meer dan 70 (inter)nationale kunstenaars, waaromder Michael Najjar (DE), Tashiya de Mel (LK), Heleen Haijtema (NL), Anouk Kruithof (NL), Emilia Martin (PL), Thomas Kuijpers (NL), Thomas Nolf (BE), Noviki (PL), Josefa Ntjam (FR), Špela Petrič (SI), Emma Godfrey Pigott (UK), Polymorf (NL), Sabrina Ratté (CA), Hedwich Rooks (NL), Martine Stig (NL), Telemagic (NL), Henk Wildschut (NL), Lorenzo Zerbini (IT).
Over Noorderlicht
Noorderlicht is een platform in Groningen voor lens-based media, dat sinds 1980 naast een biënnale en een eigen uitgeverij ook tentoonstellingen en programma’s voor educatie en talentontwikkeling organiseert. De Noorderlicht Biënnale Machine Entanglements is gemaakt door co-curatoren Roosje Klap, directeur Noorderlicht en Rosa Wevers, gepromoveerd en werkzaam bij Academie Minerva als onderzoeker Kunst & Technologie. Zij zijn hierbij geadviseerd door Wim Melis, curator van Noorderlicht. Waar locaties tijdens de biënnale altijd volgens estafetteprogrammering te zien waren, zijn nu alle zes de festivallocaties van de Noorderlicht Biënnale gelijktijdig te bezoeken van 12 juli tot en met 7 september 2025.